ΔΙΦΕΜΜ
φωτο: Στρατής Κουνιάρης

Φεστιβάλ Μολύβου – αχτίδα που απλώνεται!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – ΔιΦεΜΜ (Molyvos International Music Festival – MIMF) είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου που συγκεντρώνει κορυφαίους νέους ερμηνευτές διεθνούς φήμης σε μία γιορτή της κλασικής μουσικής.

Μαζί με τoυς ταλαντούχους αυτούς νέους εμφανίζονται οι πλέον καταξιωμένοι καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, ενισχύοντας το στόχο του ΔιΦεΜΜ να γίνει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το κάστρο του Μολύβου

Το κάστρο του Μολύβου

Το βυζαντινό κάστρο του Μολύβου (χωρητικότητας 500 θέσεων) αποτελεί τον κύριο χώρο που, μαζί με άλλες τοποθεσίες του χωριού, φιλοξενεί τις εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ.

Η Μήθυμνα, που στους μεσαιωνικούς χρόνους μετονομάστηκε σε Μόλυβο, ήταν από την αρχαιότητα η δεύτερη σε σημασία πόλη του νησιού, μετά την Μυτιλήνη. Στην κορυφή του λόφου, που εξασφάλιζε τον έλεγχο του στενού περάσματος προς τη Μικρά Ασία και τον Αδραμυττινό κόλπο, χτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους το Φρούριο του Μολύβου.

Το 1128 το βυζαντινό κάστρο κυριεύτηκε από τους Ενετούς και από το 1204 έως το 1287 ήταν υπό την κατοχή του Βαλδουίνου Β ́ της Φλάνδρας. Στα τέλη του 13ου αιώνα πέρασε στα χέρια των Καταλανών. Το 1373, ο γενουάτης Φραγκίσκος Α ́ Γατελούζος, που ανέλαβε την αυθεντία του νησιού το 1355, μετά το γάμο του με την αδερφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ε ́ Παλαιολόγου, το ανακατασκεύασε.
Η στρατηγικής σημασίας θέση του φρουρίου και η προστασία που προσέφερε στο λιμάνι του οικισμού του Μολύβου, από το οποίο προωθήθηκε το εμπόριο της ελιάς και του λαδιού, ήταν οι κύριες αιτίες για τις οποίες η δυναστεία των Γατελούζων μερίμνησε για τη διατήρηση του φρουρίου σε καλή και αξιόμαχη κατάσταση.

Οι τουρκικές επιδρομές τον 15ο αιώνα είχαν πολλαπλασιαστεί, γι ́ αυτό οι Γατελούζοι ενίσχυσαν τις οχυρώσεις και διάνοιξαν υπόγειο δρόμο διαφυγής από το φρούριο προς την παραλία. Το φρούριο δεν καταστράφηκε από τους Τούρκους, όταν κατέλαβαν τη Λέσβο το 1462, αλλά διατηρήθηκε, ενισχύθηκε με την εγκατάσταση φρουράς και επεκτάθηκε. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα των οθωμανικών επισκευών και προσθηκών του 15ου και 17ου αιώνα καθώς τότε χτίστηκαν νέοι προμαχώνες-κανονιοστάσια και κατασκευάστηκε προτείχισμα στη βόρεια και ανατολική πλευρά, με τη δημιουργία ενδιάμεσης ξηράς τάφρου.

Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος κάστρο της Λέσβου και έχει σχήμα ακανόνιστου τραπεζίου με πλευρά περίπου 70 μ. Η νότια και η ανατολική πλευρά του είναι θεμελιωμένες σε βράχο, ενώ οι υπόλοιπες δύο είναι λιγότερο απότομες. Το κύριο οικοδομικό υλικό των τειχών και των κτηρίων του φρουρίου είναι ο ντόπιος γκρίζος και κοκκινωπός τραχείτης. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι δομημένο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα τοιχοποιίας. Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι λαξευμένοι λίθοι από βασάλτη.

Η βορειοανατολική πλευρά παρουσιάζει ομαλότερο έδαφος, που επέβαλε την οικοδόμηση υψηλότερων τειχισμάτων για την εξασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας. Προστατεύεται από δέκα ψηλούς πύργους τετράγωνης και κυκλικής κάτοψης και ένα κανονιοστάσιο. Στη βορειοανατολική πλευρά υπάρχει ο ακρόπυργος (ακρόπολη), που φέρει πολεμίστρες και στο εσωτερικό. Διαθέτει συνολικά επτά προμαχώνες, τέσσερις τετράπλευρους και τρεις ημικυκλικούς. Οι δύο πρώτες πύλες εισόδου χρονολογούνται στην Τουρκοκρατία, ενώ η τρίτη με τη βαριά πόρτα (αριθ. 5) ανήκει στην πρώτη φάση του φρουρίου, στον 12ο αιώνα. Το μόνο σημείο που αποδεικνύει την επέκταση της αρχαίας πόλης της Μήθυμνας μέχρι το κάστρο είναι τα βαθμιδωτά κρηπιδώματα του τετράγωνου πύργου δυτικά της ακρόπολης, υποδηλώνοντας την αρχαιότερη φάση του κάστρου. Από την εποχή του Βυζαντίου σώζεται η τρίτη κατά σειράν εσωτερική πύλη και υπόγεια υδροδεξαμενή με τοξωτή στέγαση. Από την οθωμανική περίοδο διατηρείται στο νότιο τμήμα τριμερές, θολοσκεπές κτίσμα. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και πυριτιδαποθήκη και σήμερα λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης κοινού. Ερείπια δύο οικοδομημάτων-καταλυμάτων της φρουράς διακρίνονται στο βόρειο τμήμα. Σε πολλά σημεία των τειχών ο επισκέπτης θα παρατηρήσει εντοιχισμένες πλάκες που φέρουν επιγραφές ή άλλα διακριτικά.

Η λειτουργία του Φρουρίου ήταν καθαρά αμυντική, ενώ η οικιστική λειτουργία αναπτύχθηκε στα ανατολικά, νότια και δυτικά, εκτός των τειχών (ξώμπουργκο), ήδη από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Φιλόξενη ατμόσφαιρα

Φιλόξενη ατμόσφαιρα

Ο παραμεθόριος Μόλυβος, ένα από τα πλέον όμορφα μέρη της Μεσογείου, με το φιλικό και οικείο περιβάλλον του, είναι ο τόπος ενός φιλόξενου φεστιβάλ με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες, όχι μόνο να αναπτύξουν στο μέγιστο τις ικανότητές τους αλλά και να ενωθούν με το κοινό τους.

Μαγευτικός Μόλυβος

Μαγευτικός Μόλυβος

Ο Μόλυβος παραμένει, σε πείσμα των καιρών, μια έκπληξη αισθήσεων. Ένα ξάφνιασμα ομορφιάς, καθώς τον αντικρίζεις στην τελευταία στροφή του κεντρικού δρόμου, που από την Μυτιλήνη σε οδηγεί εδώ στο βορρά της Λέσβου, στα σύνορα της Ευρώπης. Κληρονόμος της αρχαίας Μήθυμνας, πατρίδα του κιθαρωδού Αρίωνα δημιουργού του διθύραμβου, ο Μόλυβος είναι μια μοναδική άσκηση στο φως, που μεταμορφώνει τα σπίτια και το τοπίο ανάλογα με τις ώρες της μέρας. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα λαϊκής σοφίας και αρχιτεκτονικής μέσα από τις εκθαμβωτικές αποχρώσεις του ξύλου και της πέτρας, μοναδικό στην Λέσβο. Οι εσωτερικές αυλές με γιασεμί και μπουκαμβίλιες και τα λιθόστρωτα σοκάκια του κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί το ρίγος της ιστορίας του.

Η γοητεία της Ιστορίας

Η γοητεία της Ιστορίας

Στον Μόλυβο η παρουσία της Ιστορίας είναι καθημερινή εμπειρία. Αρχαιότητα, Ρωμαιοκρατία, Βυζάντιο και Γατελούζοι, Μεταβυζαντινή εποχή και Οθωμανοκρατία, Μεσαίωνας, Μικρασία και προσφυγιά, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, σύγχρονη εποχή, αποτυπωμένα με μοναδικό τρόπο στο σώμα του οικισμού και στον μικρό κάμπο που τον περιβάλλει. Στον Μόλυβο ο χρόνος δεν υπάρχει. Είναι χρόνος παραμυθιού. Σε αλλάζει και σε εξανθρωπίζει. Ο Μόλυβος πάντα σε καλεί να ζήσεις τη μέρα σου και να αναγεννηθείς ξανά και ξανά στο φως. Το μοναδικό περιβάλλον αυτών των χώρων συνθέτει μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.

Πολιτιστική εστία

Πολιτιστική εστία

Η Λέσβος είναι γνωστή για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Για το ΔιΦεΜΜ το εντυπωσιακό Κάστρο του Μολύβου, είναι εκ νέου κεντρικό σημείο αναφοράς, αυτή τη φορά ως εστία μουσικής πανδαισίας.